Bullshitartiesten – Harry Zevenbergen

Ik zie stemmen niet als een plicht, zelfs niet als een recht. Ik heb mijn stempas het grootste deel van mijn leven gezien als mijn vrijkaartje tot ´Het circus van het kiezersbedrog´. Het circus dat bevolkt wordt door oplichters en bullshitartiesten. De gevolgen van de verkiezingsuitslag, het parlement en de regering, heb ik nooit gezien als mijn vertegenwoordiging. Er zijn altijd wel mensen geweest die druk op me uitoefenden met zwakke argumenten als ´Je mag je stem niet weggooien´, ´Je grootouders hebben nog voor dat recht gevochten´ en dat zal allemaal zo zijn. Helaas is het hier net als met zoveel rechten die door strijd verworven zijn. De blijdschap met het resultaat verhinderde vaak dat bij de uitwerking en de kleine lettertjes goed opgelet werd.

Ik heb drie keer gestemd in mijn leven. Twee keer op de Haagse Stadspartij bij de laatste lokale verkiezingen en één keer op de PSP. Dat was natuurlijk in de tijd dat Fred van der Spek daar fractievoorzitter was. Groen Links is een slap aftreksel van een slap aftreksel van een linkse partij. Nooit maar dan ook nooit heb ik overwogen om op deze partij te stemmen. Los van de economische stand van zaken ben ik een radicale anti-autoritaire socialist. Partijen als de PvdA en Groen Links die door hun verleden een link hebben met het socialisme, zijn gewoonweg te ver afgedreven naar het centrum van de politiek. Het zwarte gat waar alle idealen in verdwijnen. Iedere partij die groter wordt gaat praten over regeren en wordt naar het centrum van de macht gezogen. De SP is de volgende partij die dat gevaar tevergeefs zal proberen te bezweren.

Alleen actiepartijen als de Haagse Stadspartij, de PSP, de SP in de jaren ´80 en ook de Partij voor de dieren kunnen voor langere tijd standvastig zijn. Maar zodra deze partijen echt groot worden, zullen ook zij er in trappen. Dit gezegd hebbend overweeg ik deze keer toch op de SP te stemmen, dit om enig tegenwicht, al is het maar minimaal, te bieden aan de destructieve neo-liberale politiek. Ik geloof in economische gelijkheid van mensen, heb nog nooit een overtuigend argument gehoord waarom een vuilnisman minder moet verdienen dan een hersenchirurg of waarom een vuilnisman hier meer moet verdienen dan een vuilnisman op Haïti. Het is de vraag of het komt tot een wereld die op mijn ideaalbeeld lijkt. Stemmen helpt niet, actievoeren heeft me niet veel resultaat opgeleverd en mijn pen is ook een vrij onschuldig wapen gebleken. Mijn stem op de SP, mocht het zover komen is een noodsprong.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s