Standvastig – René Schwab

Op 12 september ga ik stemmen. Dat is zeker. M’n moeder zou zich in haar graf omdraaien als ik het niet deed en zelf zou ik de hele dag met een enorm schuldgevoel blijven rondlopen. Mijn oudste broer, God hebbe zij ziel, was al ver over de 40 toen-ie eens bij mijn moeder aankondigde niet te gaan stemmen en kreeg toen prompt de wind van voren.Wind? zeg maar Storm!! Dus, ging-ie toch maar stemmen, maar koos toen voor Janmaat en dat kwam hem op een tweede uitbrander te staan. Zou hij nog geleefd hebben, hij zou zeker op Wilders stemmen. Zelf heb ik jarenlang trouw PSP en later Groen Links gestemd, met uitzondering van de eerste keer dat ik mocht stemmen, want in het Noord Drentse dorp waar ik toen woonde kon je voor de Gemeenteraad alleen maar kiezen voor Gemeentebelangen of PvdA. Dat werd toen PvdA.
Een enkele keer heb ik ook voor de Gemeenteraad van Den Haag ook PvdA gestemd (Van Kampen en Klijnsma), maar dat was omdat Groen Links erg zwakke kandidaten op de lijst had staan.
En nu zit Groen Links met Jolanda Sap en ik met de gebakken peren. Steeds als ik naar haar kijk of luister, schiet bij mij het woord Kunduz door het hoofd en ‘hervormingen’ op de arbeidsmarkt waar D66 en ook VVD wel voor zouden willen tekenen.
Ik heb mijn keus gemaakt: Het wordt weer Jetta Klijnsma; geen vette keus voor de PvdA, maar ook geen keus voor de SP. Ik houd niet van populisme en ben bovendien behoorlijk Europa-gericht, ondanks de crisis, wat die dan ook maar mag inhouden.
Nederland heeft ontzettend veel aan Europa te danken en het is wel heel erg naïef om te verwachten dat er niet ook wel eens wat mindere tijden zouden aanbreken. Maar ongeveer 60% van de Nederlanders is vóór Europa zolang ze dat materieel voordeel brengt. Nu zijn ze anti want het zit even tegen. Ze willen nu stemmen op lieden als  Rutte, Wilders en Roemer, die het oplossen van de problemen niet dichterbij brengen.
Als over 3 jaar de economie weer aantrekt, zwaait die 60% weer net zo makkelijk om.
Ik blijf liever wat standvastiger, ook in tegenspoed. Dat hoort bij mij. Daarom ben ik deze zomer al 39 jaar getrouwd met dezelfde vrouw.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s