Verkiezingen – Eva Meijer

Als ik een varken zou zijn, zou ik op de Partij voor de Dieren stemmen. Als dieren stemrecht zouden krijgen dan zou de Partij van de Dieren verreweg de grootste partij worden (misschien met uitzondering van een aantal wilde dieren die op GroenLinks zouden stemmen en een aantal conservatieve, ongeïnformeerde of geïndoctrineerde dieren die de stemkeuze van hun mens zouden volgen), iets dat verstrekkende gevolgen zou hebben voor onze samenleving.

Ik heb tot nu toe altijd op GroenLinks gestemd. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen heb ik zelfs twee keer op GroenLinks gestemd – ik was net verhuisd en kreeg zowel in mijn oude als in mijn nieuwe huis een stembiljet. Het probleem is echter dat ik de positie van GroenLinks ten opzichte van niet-menselijke dieren, de groep die er met afstand het slechtst aan toe is in onze samenleving, tekort vind schieten. Ik hoor ze er te weinig over en ze hebben recent in een aantal kwesties (zoals het onverdoofd ritueel slachten) verkeerde keuzes gemaakt.

Het is een denkfout om dieren gelijk te stellen met natuur, tegenover mensen en cultuur; ten eerste zijn de levens van mensen en dieren geografisch, historisch, fysiek en cultureel onlosmakelijk met elkaar verbonden en ten tweede vallen mensen niet automatisch aan de kant van cultuur en dieren aan de kant van natuur. Dieren vormen ook gemeenschappen, hebben ook culturen; mensen zijn geen losse autonome rationele subjecten zonder lichaam. Dieren gelijkstellen met natuur is vergelijkbaar met het verbinden van vrouwen of niet-blanke / niet-Westerse mensen en natuur; dieren behoren niet meer of minder tot de natuur dan mensen en hebben als individuen levens die voor hen belangrijk zijn – ze zijn geen amorfe massa die zich in het groen ophoudt of daarnaar moet dan wel kan terugkeren. Een gerichtheid op natuur en duurzaamheid kan de levens van dieren (inclusief menselijke dieren) zeker verbeteren (en menselijke interventie in de leefgebieden van wilde dieren moet ingeperkt worden), maar is volstrekt onvoldoende om de uitbuiting van niet-menselijke dieren aan te pakken. Hoewel de positie van de Partij voor de Dieren ook niet sterk genoeg is (ze pleiten voor het vergroten van welzijn terwijl ze een rechtenpositie in zouden moeten nemen) zetten ze wel steeds problemen die dieren betreffen op de agenda en daarmee geven ze dieren een stem in het politieke debat.

Om terug te keren naar het varken (het konijn, de koe, de vis, de kip, de rat, de kat, de gans, de mol): het varken kan niet stemmen. Ze is beroofd van haar fysieke stem omdat varkens in grote stallen gehouden worden, onzichtbaar gemaakt worden – we horen ze niet schreeuwen als ze geslacht worden – en ze is beroofd van haar politieke stem, omdat mensen dieren als stom voorstellen en dieren in het huidige politieke bestel geen invloed hebben.

Mijn eigen invloed is beperkt. Ik kan denken en schrijven over dieren, met mensen discussiëren en ze aanspreken op hun gedrag, individuele dieren in nood helpen, zorgen dat ik zelf geen dieren schaad (door geen gebruik te maken van dierlijke producten). Keuzes die op institutioneel niveau gemaakt worden en de levens van velen bepalen, kunnen onder andere beïnvloed worden door voortschrijdend wetenschappelijk onderzoek, economische overwegingen, druk van belangengroeperingen, berichtgeving in de media en het stemgedrag van burgers (deze factoren oefenen overigens ook invloed op elkaar uit). Dat is de ene helft van mijn motivatie om bij de komende verkiezingen op de Partij voor de Dieren te stemmen. De andere helft is dat ik aan de kant van de dieren sta en dat zij zelf niet mogen stemmen. Omdat er zoveel dieren zijn die niet kunnen stemmen lijkt het me een kwestie van fatsoen om te stemmen op de partij die hun belangen het meest expliciet vertegenwoordigt en waarvan zij het meest te verwachten hebben.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s