Hele oude politiek – René Schwab

In mijn bijdrage ‘standvastig’ schrijf ik ergens — Nederland heeft ontzettend veel aan Europa te danken —  daarmee de suggestie wekkend dat ik Europa vooral zie als middel om onze welvaart te verhogen. Dat was niet handig geformuleerd, want ik ben een matig mens, niet in de eerste plaats uit op materieel gewin. Ik ben meer de Europeaan die graag  grenzen ziet wegvallen, zo veel mogelijk grenzen! Hoewel ook ik mijn grenzen heb, helemaal naïef ben ik nou ook weer niet. Wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat veel mensen die Europa nu zo verafschuwen bijna al hun welvaart aan Europa hebben te danken. Die welvaart hebben ze als vanzelfsprekend geaccepteerd, maar nu het even tegenzit, zijn ze Europa opeens zat. Alsof je alleen bij Europa kunt horen, als het je alleen maar en altijd voordeel biedt.
Ik kan niet zo goed tegen politieke partijen die hun standpunten aanpassen aan ‘wat het volk wil’. Ik ben van de oude school en die is, dat je als politieke partij je uitgangs- en standpunten formuleert en daar kiezers van tracht te overtuigen. Die uitgangs-  standpunten kun je wel aanpassen, maar alleen als je je laat overtuigen en niet omdat ‘de mensen op straat’ dat graag van je willen. Zeer ouderwetse politiek dus!
Daarom heb ik niets met populistische partijen en ander populistisch gedoe. Denk ik: Die Haarsma Buma is volstrekt ongeloofwaardig, als hij in Utrecht opeens tegen de langstudeer boete is. Iedere partij heeft zo van die uitglijders; het CDA niet alleen.
Veel mensen, ik hoor daar zelf ook toe, vragen mij nogal eens, waarom ik niet op de SP ga stemmen. Wel, dat heeft ook met populisme te maken, die steeds nadrukkelijker de kop op steekt naarmate SP groter wordt. Ook een factor is, dat ik niet meer geloof in de maakbaarheid van de samenleving, niet in de laatste plaats omdat het altijd de  kiezers zelf zijn, die dat maken uiteindelijk onmogelijk maken. Want, als de kiezer omwille van die maakbare samenleving wat moet inleveren,  dan doet hij opeens  niet meer mee. Als de SP gaat regeren, dan zal zij dat spoedig ervaren.
Er is een tijd geweest dat een partij als de PvdA een linker en een rechter vleugel had. Dat links- en rechtsliberalen thuis waren in de VVD. De discussie tussen die vleugels vond met name in de partijen plaats en was minder direct gelieerd aan komende verkiezingen. Eerst de discussie, dan het programma en dan kon er gekozen worden. D66 is de eerste die roet in het eten gooide. Die lui hadden gewoon in de VVD moeten blijven. En zo hebben SP en PvdA geen bestaansrecht als aparte partijen. Nu D66 er toch is, lijkt een logisch dat ze samen met Groen Links gaan. Ik zie het helemaal voor me:
De Liberale Partij Nederland, De Sociaal Democraten, De Christelijke Volkspartij en De Groene Liberalen (waar behalve D66 en Groen Links ook Marianne Thieme zou kunnen gaan wonen)
Wilders?? Die mag nog een tijdje in de marge blijven piepen tot ‘ de man op straat’ langzaam aan doorkrijgt dat Wilders zakken vol lucht verkoopt.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s