De hooggesloten zwembroek van Arie Slob – René Schwab

Het eerste verkiezingsdebat van woensdag schijnt behoorlijk saai te zijn geweest. Ik heb het niet gezien,want ik was met mijn vriend Henk aan het zingen over Vincent van Gogh, Vlaamse Patat, Dichtersleed en Kindertroost. Maar dat het saai was, dat wil ik graag geloven. Dat krijg je als je te veel gelijkgestemden bij elkaar zet, die er bovendien van doordrongen zijn dat ze na 12 september iets samen moeten gaan doen. Dan helpt het niet als je elkaar de weken daarvoor voor rotte vis hebt uitgemaakt. De verschillen zijn vaak te marginaal en horen bediscussieerd te worden binnen partijen; tussen ‘linker en rechter vleugels’ ofzo. Ik schreef er al over.

De debatten zijn ook saai omdat ‘de kiezer’ vuurwerk wil. En dat vuurwerk is er vaak niet, zeker niet als de populisten het laten afweten. Die beloven nu eenmaal heel gemakkelijk gebakken lucht of, zo maar uit het niets, € 1000, zij het dat die alleen voor de ‘hardwerkende burger’ bestemd is. Dat is een geruststellende gedachte in die zin, dat IK dan in ieder geval niet overgeslagen wordt, want IK ben burger en, dat mag ik gerust zeggen, hardwerkend.
Het gaat vermoedelijk wat leuker worden als Rutte, Wilders en Roemer aanschuiven en onbekommerd enormiteiten de lucht in gaan slingeren. Dat levert stemmen op, nauwelijks beleid, maar dat mag de pet niet kreuken, zoals mijn oude oma dat zei.
Waarom ik ook zo blij ben, dat ik het debat niet heb gezien is, dat ik nu gevrijwaard ben gebleven van de vakantiekiekjes van de partij-prominenten. Je moet er toch niet aandenken, een foto van Arie Slob in hoog gesloten zwembroek op het naaktstrand van Katwijk, wellustig nagestaard door vissersvrouwen op leeftijd in klederdracht. Huhuhu.

Ik moet nog even terugkomen op de peiling onder medewerkers van Bankzitters. 75% zou vóór een coalitie SP/PvdD zijn. Werkt niet! Een substantieel deel van het SP-electoraat heeft de afgelopen 4 jaar geregeld Grote Argentijnse Biefstukken met Richard de Mos zitten eten. Daar maak je niet zomaar opeens vegetariërs van, óf het zou zo moeten gaan dat Marianne Thieme de dag ná de verkiezingen direct al haar vleesloze dagen inlevert. Dan maakt zo’n coalitie misschien een kans. Zou kunnen. Standpunten worden ingenomen en net zo makkelijk weer van de hand gedaan, sneller dan jij en ik van onderbroek wisselen.

Wat in de peiling niet werd gesignaleerd, maar wèl opmerkelijk genoemd mag worden, is dat 100% van de PvdA aanhang op Jetta Klijnsma gaat stemmen. Dat moet Diederikje toch aan het denken zetten, denk ik zo.

Wat duurt het nog lang voor her 12 september is. Waar moet ik toch al die tijd over schrijven? Toch niet over Fritsma! Of over Mollema en Gesink, de nummers 4 en 5 op de lijst van de Vuelta. Jaaa, dat klinkt al beter!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s