Noem mij dan maar een populist – Harry Zevenbergen

Veel zaken zijn vaak simpeler dan ze ons worden voorgespiegeld. Populistische politici krijgen vaak het verwijt dat ze de zaken simplificeren en dat gebeurd natuurlijk ook. Maar aan de andere kant, wordt er ook vaak te weinig gesimplificeerd. Wanneer je een verhaal maar ingewikkeld genoeg maakt, het laat vertellen door iemand die vertrouwen wekt en die het zo kan vertellen dat het geloofwaardig overkomt kun je mensen heel veel wijs maken. Dat gebeurd dan ook volop.

In iedere discussie komen allerlei aannames voorbij die niet meer uitgelegd worden, omdat ze als feiten worden gepresenteerd. Bijna niemand betwist de aanname dat een economie alleen maar gezond kan zijn wanneer deze groeit en blijft groeien. Weinig mensen zetten daar vraagtekens bij. Daarom was ik blij verrast dat Marianne Thieme dat gisteren wel deed. Zij stelde dat niet economische groei het uitgangspunt moet zijn, maar een eerlijke verdeling van de ´taart´. Dit sluit geheel aan bij mijn visie, dat je uit moet gaan van wat er is en dat eerlijk moet verdelen. Zij stelde ook dat het een probleem is dat er genoeg is om iedereen een goed leven te bieden en dat het grote probleem is dat we dat met zijn allen maar niet voor elkaar weten te krijgen.
Verder zei ze dat er anders naar Europa gekeken moet worden. Net als de SP heeft Thieme terechte kritiek op de ondemocratische structuur van de EU en het feit dat er slechts éénheidsworst wordt geproduceerd in Brussel. Europese regels worden rücksichtslos op alle landen toegepast, in plaats daarvan moeten regels flexibel en op maat zijn. Een bekend voorbeeld van idiotie was een paar jaar geleden de regel dat dood vee niet in het veld mag blijven liggen. In een dichtbevolkt land als Nederland is dat een zinnige regel, maar in Spanje waar gieren leven niet. De gieren hebben bij naleving van dit beleid geen eten meer en worden agressief en zij vallen zelfs (levende) mensen aan. Ik ben voor Europese samenwerking, maar de EU is een bureaucratisch en autoritair gedrocht. Wanneer zogenaamde pro-europeanen met dit soort kritiek geconfronteerd worden, maken ze de criticus uit voor anti-europees. Jolande Sap deed het gisteren in debat met Marianne Thieme.
Dit terwijl de ideeën van Thieme over Europa en de wereld, Europa verder zou brengen en de Sappen, Samson´s, Klijnsma´s, Rutte´s er alleen maar voor zorgen dat er steeds meer weerstand komt tegen de dictatuur van de EU.
Heel veel publieke voorzieningen zijn al gesloopt in de afgelopen 20 jaar, dit met dank aan de dictaten uit Brussel. Afspraken die altijd vrolijk zijn ondertekend door onze pro-europese middenpartijen. Wanneer dit populisme is, dan ben ik met alle plezier een populist. De maakbare samenleving bestaat misschien niet in voldoende mate, de sloopbare maatschappij bestaat wel degelijk en daar hou ik alle partijen van Groen Links en PvdA tot en met de PVV verantwoordelijk voor.

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Noem mij dan maar een populist – Harry Zevenbergen

  1. Arjan Witte zegt:

    Simplisme, populisme en nuance vallen hier samen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s