Hoezo kiezen – Dé Hogeweg

Na een maand zwerven over Borneo landde ik een week geleden op Schiphol. Het vlakke Land van Jaques Brel klonk in mijn hoofd. De polderbaan lag er wat mistig bij zo vlak na zonsopgang. In de verte treuzelde een waterig zonnetje. Het was daags na een tropisch hollands weekend. Het zou wel weer even wennen worden, met jetlag en kater. Al snel werd ik met mijn neus op de verkiezingen gedrukt.
Op Borneo krijgen arme gezinnen 50 ringgit als ze moslim worden. Dat is ongeveer € 12,50. Voor het hele gezin. Als ze een jaar moslim zijn – er wordt vanaf dag 1 streng op toegezien hoe ze hun geloof belijden – moeten ze betalen om moslim te ‘mogen’ blijven. Géén moslim blijven heeft bedreigingen en getreiter tot gevolg. Zo werd het me uitgelegd door een jonge vrouwelijke gids, die wel eens ‘off the record’ met toeristen wilde spreken. Godsdienst en politiek zijn verboden onderwerpen, zo wordt op de toeristenopleiding geleerd.
De politiek lieten we dan ook maar even hangen. Wél vroeg ik haar waarom ‘iedereen’ vuilnis in de wondermooie azuurblauwe zee gooit. Volgens haar was dat ‘lack of education’ en voornamelijk de schuld van de illegale Filippino’s en Indonesiërs. Die kan het niet schelen dat schildpadden plastic tasjes aanzien voor een smakelijke kwal, een hoofdbestanddeel van hun voedselpakket, en zo sterven.
Op een ochtend zag ik iets verheugends uit mijn hotelkamerraam: een vuilnisverwijderbootje. Drie man sterk schepte met een net petflessen en andere ‘litter’ uit het water. Dode vissen werden ook meegenomen. Op het boulevardje achter hen gooide een zeeman zijn leeggeten bakje mie zwierig in zee.
Wie denkt dat deze tekst eindigt met de conclusie dat ik op de Partij voor de Dieren ga stemmen heeft het mis. Zo senang voel ik me nog niet in het vlakke land. Niet alleen door de jetlag, het terugverlangen naar de bloedhitte en het vrije bestaan van een toerist op Borneo. Maar ook door de steeds dwingender vraag: op wie moet ik stemmen?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s