In de zevende hemel – Harry Zevenbergen

Toen ik een paar dagen geleden mijn net aangeschafte smartphone uit de verpakking haalde en langzaam door mijn handen liet glijden, ik het scherm streelde van links naar rechts, van rechts naar links moest ik aan Just Like Heaven van the Cure denken. You/Soft and only/You/Just like heaven. En ik wist dat ze gelijk hadden de nieuwe religieuzen. De hemel, er is veel over gezegd en geschreven. Maar volgens de meeste van mijn vrienden, was er maar één manier om in die hemel te komen. Me bekeren tot God, Allah, Visjnoe of Zeus en leven volgens de geboden van de diverse vooraanstaande goden dat zou me zeker niet helpen. Nee er is een nieuwe God opgestaan en nooit was de hemel zo dichtbij. De nieuwe God heet Smartphone. Dat werd me verteld en nadat hele volksstammen me voor waren gegaan moest ook ik eraan of beter erin geloven. In de hemel is iedereen op Facebook, Whats app voortdurend bereikbaar en in gesprek. De hemel is hier.

In de oude wereld probeerde ik tegen beter weten in af te spreken met vrienden en vriendinnen, gewoon face to face en praten. Het lukte me niet contact te maken. Ze beleden met hun vingertoppen het eerbiedig het geloof in hun nieuwe God. In mijn hoofd klonk Heavens van James:

I’ve been looking through microscopes/ to see how our life begins/ I’ve been training my lens on the stars/to see where it ends/ But it’s this living in between/ that’s bringing me down/ To a land that’s lost in dreams

Wat ik wilde, waar ik me aan vastklampte was de vriendschap. In de nieuwe vriendschap is iedereen dichtbij en bereikbaar, maar niet in levende lijve. Met de smartphone heb je altijd al je vrienden dicht bij je hart. De eenzamen kunnen het slechts zichzelf verwijten. Het eerste gebod is ´Wees altijd bereikbaar´ en alle andere geboden ook.

Ik zag de wereld zoals David Byrne van the Talking Heads dat deed in Heaven:

Everyone is trying to get to the bar/ The name of the bar/ The bar is called heaven
There is a party/ Everyone is there/ Everyone will leave at exactly the same time
When this party’s over/ It will start again/ It will not be any different
Oh heaven/ Heaven is a place/ A place where nothing/ Nothing ever happens
It’s hard to imagine/ That nothing at all/ Could be so exciting/ Could be this much fun

Ik was een cynicus, maar dat was voorbij toen ik voor de eerste keer met mijn vingers mijn galaxy streelde. Ik kan nu simultaan met vierentwintig vrienden tegelijk what’s appen. Als vriendschap bestaat en er een hemel is, dan heb ik eindelijk mijn plaatsje gevonden.

Luistertips:
Talking Heads – Heaven 
The Cure – Just Like Heaven 
James – Heavens 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s