De hardloopmonologen (2) – Dé Hogeweg

Wat is een monoloog, vragen cursisten mij wel eens. Alleenspraak. Praat in je zelf en je hebt een monologue intérieur. Is het anders dan niet-hardop denken, vragen ze dan. Nou, ja en nee. Ik denk terug aan al die keren dat ik uitlegde hoe het werkt in een toneelvoorstelling of in een film met de voice-over. Je redeneert ergens naartoe, een inzicht of inkijkje, een verandering van mening. De functie van een monoloog in een boek. Woorden, woorden. Soms moet ik veel praten. Daarom loop ik hard. In het bos. Alleen. Ik wil de woorden weglopen. Daarna de gedachten. Dan wil ik aan niets denken. Echte lopers kunnen dat.

Een ooievaar legt een takje op zijn nest op het clichéïge wagenwiel-op-paal. Vrouwtje? Ik ben over de helft van dit loopje. Ik zwijg en adem alleen maar in en uit om me voort te bewegen. Geen woorden. Hoeveel praat iemand eigenlijk per dag? Theo Maassen had het in een voorstelling: vrouwen spreken per dag 20.000 woorden uit en mannen 7000. Maassen: ‘Het leek net of mijn vriendin ’s avonds bang was dat ze haar quotum niet zou halen en ze een sprintje inzette.’ Zou nu aan mijn gezicht te zien zijn dat ik aan iets leuks denk? Of is er aan te zien dat ik me afvraag hoe Maassen het ook alweer precies zei. Hoe kan je ooit aan iemand zien wat hij denkt. Wat is waar als iemand praat, wat is onwaar. Kan je het zien. Wie is de mol. Ik denk nu Zarayda.

Had Maassen de waarheid naar zijn conferencehand gezet om het passend te maken? Straks even opzoeken. Kengetallen. De ooievaar krijgt gezelschap van een ooievaarmannetje met wat strootjes. Ik ren om het weiland heen. Boven de kale kastanjes vliegt van alles. Het zouden ook pelikanen kunnen zijn. Waren ooievaars jaren geleden niet uitgestorven in Nederland? Straks even opzoeken. Een mens denkt dagelijks dezelfde gedachten. Ga na wanneer je voor het laatst iets origineels gedacht hebt, iets nieuws, iets volkomen anders dan op andere dagen. Dat las ik ook ergens. In welke laadjes in mijn hoofd komen alle gedachten over het denken. Kunnen die laadjes ook weer leeg.
Vertraag en huppel. Loop uit en stretch. Onder ontbottende knoppen.

krokusjes

PS Een mens kan maximaal 300 woorden per minuut spreken. Het is fysiek niet mogelijk om meer dan 300 woorden per minuut te spreken. De gemiddelde mens spreekt met 150 woorden per minuut.
De hersenen kunnen tot maximaal 600 woorden per minuut verwerken. Gemiddeld kunnen hersenen van een mens 300 woorden per minuut verwerken.
Denken gaat zelfs nog sneller. Met denken kan maximaal een snelheid van 1500 woorden per minuut gehaald worden.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De hardloopmonologen (2) – Dé Hogeweg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s