Vroege vogels – Dé Hogeweg

Vogeltjes die zo vroeg zingen zijn voor de poes. Alle tuinders kennen die uitdrukking. Maar wist u dat het oorspronkelijk een gedicht is? Van P.A. de Génestet (1829 – 1861): Vogeltjes, die zoo vroeg zingen, krijgt de poes. Over een kwinkelerend vinkje en een dichtertje dat het vinkje bezingt.
In het gedicht delft het vinkje het onderspit, maar het heeft toch een happy end want het dichtertje stijgt op in hogere sfeertjes met aangegroeide veertjes. Volgt u het nog? Ik voeg het gedicht even bij voor de geïnteresseerden.
In de wintermaanden ga ik zelden naar de tuin. Ten eerste heb ik lieslaarzen nodig om bij het huisje te komen en ten tweede is het zo grauwgrijs dat ik al snel een enorme winterdip voel opkomen als ik er ben. En: als ik er ben om wat te doen? Alles is winterklaar in oktober. Dàcht ik. Gelukkig was er plotseling nog slootkantschoonmaakwerk te doen. Ook dit jaar had ik de aankondiging van de schouw gemist en overviel de klus me. Gelukkig had ik na een waarschuwing nog tijd.
Zo kwam het dat ik een heerlijke, bijna lenteachtige ochtend in december beleefde. Ik werkte en genoot. Het viel het me op hoeveel vogels er in deze decembermaand te horen waren. Boven het winterlied uit klonk de zang van de koolmees, de lentevogel bij uitstek! Is dat niet wat vroeg voor de tijd van het jaar, peinsde ik, terwijl ik een kluit gele lissen ontwortelde. Het was op dat moment dat de zegswijze die mijn oma zaliger zo graag bezigde, me te binnen schoot.
Rond een uur of vier toen de schemering intrad drong de betekenis er van pas tot me door. Ik speurde de tuin af naar een kat. Hier en daar zat zwijgend een late vogel op een kale tak. 2012 was het jaar van veel vogels en weinig vlinders geweest. Die fladderden in grote aantallen rond bij de buren, zo vertelden ze me vaak vrolijk. Mijn vlindertuin lieten zij links liggen. Ter plekke verklaarde ik 2013 tot vogeltuinjaar.
Na deze dag dacht ik dat ik pas op de eerste lentedag weer naar de tuin zou gaan. Mispoes! Begin januari viel er een brief op mijn deurmat: de toiletbeurt vergeten! Totaal niet aan gedacht! Hoe kon ik zo stom zijn! Ik keek op het schema en ja hoor: 22 december had ik de herentoiletten schoon moeten maken. Ik schaamde me dood, want eigenlijk had ik het wel moeten weten. Hoe vies zouden ze geweest zijn? Zouden er nu meer mensen zijn die het in de winter vergeten? Zou ik het nog kunnen goedmaken?
Het bleef lekker zacht in januari. Overal stonden al forsythia’s en elzenkatjes in bloei. Voor mij was het bijna lente. Tot die ene maandag… Sneeuwstorm! En weer dacht ik aan de vogels die voor de poes zijn. Wie zo vroeg wil genieten komt bedrogen uit.
Kent u de uitdrukking: een taling uitzenden om een eendvogel te vangen? Daarover meer in het lentenummer.

papegaaiplant - strlitzia

Vogel en plant

geplaatst in februarinummer van de Groene Zoom, tuinblad van volkstuinvereniging Tedingerhof.

Gedicht:

Vogeltjes, die zoo vroeg zingen, krijgt de poes
van P.A. de Génestet (1829 – 1861)

Een vogeltje vroeg in de morgen,
Zong vroolijk en zonder veel zorgen,
Als vogelkens zijn, een lied.
O vogeltje, hou toch uw snater!
O denk aan den loerende kater –
Gij zingt… ge ontsnapt hem niet.

Een dichtertje, vroeg in den morgen
Des levens, zong zonder veel zorgen,
Als dichteren zijn, een lied,
O zangertjen, hoû toch uw snater!
O zie toch dien loerende kater,
Dien kritische, spottende sater –
Gij zingt…. ge ontsnapt hem niet.

Het vinkje bezweek onder wonden
En klauwen, en werd verslonden,
En ’t was met het vinkje gedaan,
En de ander? – hij scheurde zijn kleêrtjes
En liet er een bundeltje veêrtjes….
Maar vloog toch weer op in de sfeertjes,
En spoedig ook groeiden zijn veertjes
Veel mooier, Meneertjes,
Weêr aan.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s