De eerste gemeenschappelijke tuinwerkbeurt van het jaar – Dé Hogeweg

Heel Nederland zucht onder de lange winterkou. In oktober begon het al, dus april is de 7e maand waarin het koud is. Toegegeven: december en januari waren een beetje warmer, maar toch. Geklaag alom! Een tuindersvereniging heeft het ‘nog moeilijker dan Nederland’ door het koude weer. Tuinieren in de snerpende oostpoolwind doe je niet voor je lol. Zaaien kan alleen als je een kas hebt. Bollen blijven benedengronds. Allemaal oorzaken waarom er vóór de eerste gemeenschappelijke tuinwerkbeurt van het jaar op de eerste zaterdag van april nog niet heel veel actieve tuinders op het complex van De Groene Zoom – voorheen Tedingerhof – waren gesignaleerd.

Om even voor 9 uur meld ik mij in 3 lagen boventuinkleding en een dikke spijkerbroek bij de kantine, het startpunt de samenwerkbeurt. Nog niemand te zien. In de verte blaten lammetjes. Het zal toch wel doorgaan? Tuinders zijn echte bikkels dus ik kan me niet voorstellen dat het afgeblazen is op grond van de temperatuur van plus 2 graden. Daarbij zijn er 6 graden en zon voorspeld. Al snel komen er een paar mannen met das en pet aan. Voorzitter Cees volgt niet veel later, maar op de fiets en in zijn burgerkloffie. Hij zal niet meedoen wegens een vergadering, maar hij is zo aardig om ons nog even een extra instructie te geven: ‘Ik wil de randen van alle paden weer kunnen zien!’ En zo begonnnen we goedgemutst en vol energie aan deze eerste samenwerkochtend van het jaar 2013. Weg met dat overhangende spul. We hakken er vervolgens lustig op los met onze spades en verwijderen deze doorns in Cees’ ogen.

Tijdens het schoffelen, snoeien en harken begint de zon door te breken. Om 11 uur – voorheen om 10 uur, veel te vroeg! – drinken we koffie in de prachtig verbouwde kantine met een lekker plakje cake of kandijkoek er bij. Om het tuinjaar goed te beginnen is er een tafeltje van het bestuur waar je je toetredingsbrief kan ondertekenen als je dat nog niet gedaan hebt. Ook ligt er een overzichtelijke lijst met alle namen en contactgegevens die je kunt nakijken, wijzigen of aanvullen. Zo is iedereen goed bereikbaar en lid van de nieuwe vereniging.
Het enthousiaste gepraat na een lange winter brengt al veel warmte, maar eenmaal in de eigen tuin beland blijkt het daar nog veel warmer te zijn. Uit de wind in de luie stoel: het kan weer!
De krachtige lentezon straalt hoop op een mooi en vruchtbaar tuinjaar naar de aarde toe. Die is wel een beetje droog trouwens. Gelukkig blijft er toch nog wat te mekkeren.

bijna narcis gemeenschappelijke tuinwerkbeurt

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s